Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΙΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΟΒΟΝΤΑΙ...

Του Στέλιου Κράλογλου

Μαχαίρι βάζει η κυβέρνηση στις περισσότερες από τις 980 απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι. Στόχος είναι το 2010 να παραμείνουν μόνον όσες έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα και να καταργηθούν όσες ροκανίζουν -χωρίς ουσιαστικό λόγο - τις εισπράξεις του Δημοσίου.
Οι φοροαπαλλαγές, που στοιχίζουν σχεδόν 8 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία ενοχοποιούνται για πολλές από τις αδικίες του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 κερδίζουν με τις φοροαπαλλαγές πάνω από 4.000 ευρώ, ενώ οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να βάλει στην πρέσα, αρχικά, τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα. To βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ψαλίδισμα στις εκπτώσεις φόρου για δαπάνες πουν αφορούν: δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αέριου, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Για αυτούς τους φορολογούμενους, πιθανώς θα διατηρηθούν μόνο οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.Το στίγμα των αλλαγών στην φορολογία που έρχεται με το 2010 αποτυπώνεται στη δημόσια διαβούλευση που γίνεται στο διαδίκτυο για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Για ελεύθερους επαγγελματίες προωθείται η εφαρμογή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος σε συνδυασμό με το λογιστικό προσδιορισμό όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων. Παράλληλα προωθείται και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επαγγελματικών εισοδημάτων που φορολογούνται προνομιακά.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζεται νέα τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ενώ "κλειδί" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται το νέο σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.Η παρακράτηση φόρου που θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου με βάση την κλίμακα Αλογοσκούφη, δηλαδή με μειωμένο συντελεστή 24%, τα νέα κλιμάκια της υπό διαμόρφωση κλίμακας θα ισχύσουν αναδρομικά με τη ψήφιση του φορολογικού, επιβαρύνοντας τα υψηλότερα εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται καθοριστικό για το εύρος και την ένταση των μέτρων που ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και του χρέους που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 326 δισ. ευρώ.Εντός του έτους λήγουν, άλλωστε, τίτλοι ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στην επόμενη 5ετία λήγει το 40% περίπου το ογκώδους χρέους.Ο δείκτης της δυσκολίας χειρισμών για το οικονομικό επιτελείο ανεβαίνει αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τον Μάρτιο λήγουν τίτλοι 7-8 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο υπολογίζεται ότι πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί χρέος ύψους 18 δισ. ευρώ.

Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου